1kg beras basmathi
1.25 liter air
2 kiub ayam
2 helai daun pandan
Sedikit pewarna merah, kuning dan hijau
BAHAN TUMIS:
1 cm halia | dihiris
2 ulas bawang putih | dihiris
1/2 biji bawang besar | dihiris
2 sudu makan minyak masak
1 sudu makan minyak sapi
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Sedikit kismis dan bawang goreng | untuk hiasan
Method:
- Cuci beras bersih dan rendamkan selama 1o minit. Toskan.
- Panaskan kedua minyak dan tumiskan kesemua bahan tumis sehingga wangi.
- Kemudian masukkan beras bersama air, kiub ayam dan juga daun pandan. Gaulkan rata.
- Biarkan nasi dimasak sehingga kering.
- Apabila kering, letakkan pewarna merah, kuning dan hijau di atas nasi kemudian dikaub balikkan.
- Biarkan nasi sehingga masak dan taburkan dengan kismis dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment