a) 3 keping ikan bawal emas
b) 1/2 bunga kantan atau daun kesum
c) Air asam jawa
d) 1 biji tomato- belah 2
e) 5 biji kacang bendi
f) Garam dan gula
g) Serbuk perasa Secukup Rasa
Bahan untuk dikisar:
a) 3 biji bawang merah
b) 10 biji cili kering
c) 1/2 in halia
d) 1 sudu teh jintan manis
e) 1 sudu teh jintan putih
f) 1/4 sudu teh lada hitam
g) 1/2 in kunyit hidup
h) 2 ulas bawang putih
i) Belacan
Bahan untuk ditumis:
a) 1/2 bawang besar-hiris
b) 1/4 sudu teh biji sawi
c) 1/4 sudu teh halba
d) 2 tangkai daun kari
e) 1 serai-diketuk
Cara penyediaan:
- Panaskan minyak. Tumis bahan tumis sebelum dimasukkan bahan kisar. Tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa dan air secukupnya. Biarkan betul betul mendidih, baru dimasukkan ikan dan bahan bahan lain.
- Masukkan garam dan gula.
- Perlahankan api dan biarkan masak dan pecah minyak. Bolehlah angkat dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment