Wednesday, September 25, 2013

Asam Pedas Melaka

Bahan-bahan:
a) 3 keping ikan bawal emas
b) 1/2 bunga kantan atau daun kesum
c) Air asam jawa
d) 1 biji tomato- belah 2
e) 5 biji kacang bendi
f) Garam dan gula
g) Serbuk perasa Secukup Rasa

Bahan untuk dikisar:
a) 3 biji bawang merah
b) 10 biji cili kering
c) 1/2 in halia
d) 1 sudu teh jintan manis
e) 1 sudu teh jintan putih
f) 1/4 sudu teh lada hitam
g) 1/2 in kunyit hidup
h) 2 ulas bawang putih
i) Belacan

Bahan untuk ditumis:
a) 1/2 bawang besar-hiris
b) 1/4 sudu teh biji sawi
c) 1/4 sudu teh halba
d) 2 tangkai daun kari
e) 1 serai-diketuk

Cara penyediaan:
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumis sebelum dimasukkan bahan kisar. Tumis sehingga pecah minyak.
  2. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya. Biarkan betul betul mendidih, baru dimasukkan ikan dan bahan bahan lain. 
  3. Masukkan garam dan gula.
  4. Perlahankan api dan biarkan masak dan pecah minyak. Bolehlah angkat dan dihidangkan.

No comments: