Wednesday, November 6, 2019

Pindang Ikan Kembung

Ingredients: 
6 ekor ikan kembong yang besar 
1 batang serai - dititik 
3-4 pokok daun kesum 
1 keping asam keping - boleh ditambah ikut selera sendiri 
Air secukupnya 
Garam secukup rasa 

Blended ingredients: 
1 biji cili merah yang besar - kalu nak tambah pun boleh 
2 cm kunyit hidup 
3 biji bawang merah 
1 ulas bawang putih 
2 cm belacan yang dah dibakar 
*Selalunya asam pindang utara ni tak terlalu pedas dan semua rasa masam , pedas adalah seimbang.. 

Instructions:
  1. Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk, serai, air dan asam keping. 
  2. Masukkan semua ikan kembong dan garam, kacau. 
  3. Biarkan kuah memdidih dan ikan masak baru la ditutup api dapur.

No comments: